Resirkulert polyamidgarn i kompresjonsstrømper - med tanke på ressurser og miljø

Funksjonelle fibre laget av polyamid har enestående egenskaper. Til kompresjonsstrømpen mediven cotton bruker vi sertifisert, resirkulert polyamidgarn i tillegg til økologisk bomull.

Resirkulert polyamidgarn i kompresjonsstrømper

Hva er resirkulert polyamid?

Polyamid er et syntetisk materiale som blant annet brukes til å lage funksjonelle fibre til tekstiler. Polyamid som brukes i mediven cotton består av 60 prosent resirkulert råmateriale hentet fra polyamidproduksjon.

Hvilke egenskaper har resirkulert polyamid?

Med kompresjonsstrømpen mediven cotton1 er medi den første produsenten som bruker et sertifisert, resirkulert polyamidgarn til kompresjonsbehandling. Stoffer og plagg laget av resirkulert polyamid har de samme gode egenskapene som de som er laget av vanlig polyamid. De er:

 • robuste
 • allsidige
 • lettere enn bomull eller polyester
 • pustende

På grunn av fuktighetskontrollen i materialet, blir det mindre svetting i kompresjonsstrømpene2. Funksjonelle fibre av resirkulert polyamid transporterer fuktighet og vanndamp til utsiden av strømpen - for en tørr og frisk følelse mot huden.

Mer om temperaturregulering av mediven cotton1.

Ressurssparing med kvalitet: Vår resirkulerte polyamid er GRS-sertifisert.

Materialet og produksjonsprosessen til det resirkulerte polyamidgarnet oppfyller høye økologiske og sosiale standarder på internasjonalt nivå - når det gjelder bærekraft for mennesker og miljø.

Global Recycled Standard (GRS) er verdens ledende standard for resirkulerte materialer og identifiserer materialer som beviselig resirkuleres og behandles på en bærekraftig måte:

Sporbarhet

Det resirkulerte materialet som brukes må kunne spores tilbake til opprinnelsen: Produsenten må oppgi og dokumentere nøyaktig i hvilken produksjonsprosess materialet oppsto som avfall. Når det gjelder garnet som brukes i mediven cotton, er dette den interne produksjonen til vår leverandør av polyamidgarn.

Økologiske krav

 • Virksomheter som skal sertifiseres må ha et miljøledelsessystem som dokumenterer årlig planlegging og oppnåelse av følgende miljøkrav i bedriften.
 • Mål for reduksjon av strøm- og vannforbruk, avløpsvann, CO2-utslipp og avfall må settes og spores.
 • Det er forbudt å bruke stoffer som truer helsen til ansatte eller miljøet.
Fordeler med resirkulert polyamid

Sosiale krav

 • Blant annet er tvangsarbeid, slavearbeid eller menneskehandel forbudt – ansettelse er frivillig.
 • Barnearbeid er forbudt.
 • Arbeidere har organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger.
 • Det er ingen diskriminering.
 • Det kreves trygge og hygieniske arbeidsforhold.
 • Arbeidere betales rettferdig og med en levende lønn.
 • Vanlig arbeidstid overstiger ikke 48 timer per uke, arbeidstakere har minst en fridag og overtid reduseres til maksimalt 12 timer per uke.

Polyamidgarnet som brukes i mediven cotton1 består av 60 prosent resirkulert råmateriale hentet fra polyamidproduksjon. Prosessen oppfyller alle sporbarhetskrav. Resultatet: sparte ressurser og fordeler for miljøet!

Forresten: Produksjonsprosessen av polyamidgarnet i mediven cotton1 gir mindre CO2-utslipp - og produksjonsavfallet og forbruket av fossile materialer er lavere.

Hvorfor har ikke mediven cotton GRS-sertifikatet?

For å kunne ha GRS-sertifikatet på produktet, må sluttproduktet bestå av minst 50 prosent resirkulert materiale. I mediven cotton bruker vi et polyamidgarn (andel på ca. 51 prosent) med et resirkulert innhold på 60 prosent. I tillegg bruker vi ren økologisk bomull (andel ca. 27 prosent) og kompresjonsgivende elastan (ca. 22 prosent). Derfor når vi ikke helt det nødvendige resirkulerte innholdet på 50 prosent.

Hvordan kan jeg være sikker på at materialet ikke inneholder skadelige stoffer?

Ingen kjemiske materialer som påvirker bærekraften til sluttproduktet brukes i produksjonen av garnet. Innenfor Standard 100-sertifiseringen av resirkulerte materialer fra OEKO-TEX, kontrolleres det også om produktet inneholder skadelige stoffer. I tillegg må opprinnelsen til det resirkulerte materialet oppgis.

GRS-sertifiseringen fra våre leverandører sikrer også at de nødvendige standardene oppfylles og opprettholdes: Våre leverandører reviderer og re- sertifiserer hvert år.

Vis merknader:

1 Tiltenkt formål: mediven cotton
Rundstrikket medisinsk kompresjonsstrømpe til  kompresjon av de nedre ekstremitetene, hovedsakelig til behandling av sykdommer i venesystemet.

2 UNI EN ISO 62  

3 Garnet som er brukt i mediven cotton er GRS-sertifisert av garnleverandøren. GRS = Global Recycled Standard (www.textileexchange.org)