Økologisk bomull - med ansvar for mennesker og miljøet

Økologisk bomull har spesielle egenskaper og fordeler sammenlignet med vanlig bomull. Medi utnytter dette i sin produktutvikling. Les de viktigste spørsmålene og svarene om økologisk bomull her.

mediven cotton OEKO-TEX® certified

Hvilke medi-produkter bruker økologisk bomull?

Den medisinske kompresjonsstrømpen mediven cotton 1 inneholder økologisk bomull. Helsen til våre brukere står vårt hjerte nær - likeså miljøet. Derfor bruker medi økologisk bomull og samarbeider tett med garnleverandører som er sertifisert med den internasjonalt ledende Global Organic Textile Standard (GOTS). For mediven cotton bruker vi i tillegg til sertifisert økologisk bomull også et resirkulert polyamidgarn – også det sertifisert etter høye kriterier i henhold til Global Recycled Standard (GRS) 2.

Hva er økologisk bomull?

Økologisk bomull er produsert i henhold til retningslinjene for økologisk landbruk. I tillegg kan ingen genmodifiserte frø og ingen kjemiske plantevernmidler eller gjødsel brukes i produksjonen.

Konvensjonelt dyrket bomull bruker for det meste genmodifiserte frø i monokulturer som krever betydelig mer vann. På grunn av angrep fra skadedyr, brukes mange skadelige plantevernmidler for å øke avlingen.

Hva er egenskapene til den økologiske bomullen i mediven cotton?

Økologisk bomull har en temperaturregulerende effekt. Medi har nå overført dette til den nye kompresjonsstrømpen. Den kompresjonsgivende elastantråden er dobbeltviklet med det myke bomullsgarnet i mediven cotton. Takket være den spesielle strikketeknologien, ligger den myke økologiske bomullen på innsiden av strømpen - direkte mot huden. Dette er grunnen til at mediven cotton også egner seg for sensitiv og allergisk hud.

Hva er forskjellen mellom økologisk bomull og vanlig bomull?

Sammenlignet med konvensjonell bomull gir GOTS-sertifisert økologisk bomull viktige fordeler for miljøet og menneskene som er involvert - fra dyrking til videre bearbeiding:

Økologiske kriterier i henhold til GOTS Manual 3.

 • Ingen genmodifiserte frø brukes.
 • Fraværet av farlige plantevernmidler beskytter mennesker og miljø.
 • Bøndene er forpliktet til å opprettholde vekselbruk – det sikrer inntektskilden, muliggjør biologisk mangfold og en variert matproduksjon.
 • Ingen forurensning av vann på grunn av giftstoffer. I tillegg reduseres vannforbruket betydelig fordi jordens vannlagringskapasitet forbedres.
Fordeler med økologisk bomull

Sosiale minimumsstandarder

 • Ansettelse er frivillig (tvangsarbeid, slavearbeid eller menneskehandel tillates ikke).
 • Arbeidere har organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger.
 • Det er ikke barnearbeid.
 • Det er ingen diskriminering.
 • Arbeidere er ansatt under trygge og hygieniske arbeidsforhold.
 • Det er forbud mot grov eller umenneskelig behandling (inkludert mobbing, vold, trakassering).
 • Godtgjørelsen skal være rettferdig og tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov, med noen ekstra skjønnsmidler.
 • Arbeidstiden er mindre enn 48 timer per uke, arbeidstakere har minst en fridag og overtid er begrenset til maksimalt 12 timer per uke.
 • Det er ingen usikker sysselsetting - arbeids- og sosialrettslige forpliktelser kan ikke omgås.
 • Likebehandling av arbeidsinnvandrere må følges.
 • For å overvåke samfunnsansvarlig forvaltning må ovennevnte punkter dokumenteres.

GOTS er verdens ledende standard for økologisk bomull, som ikke bare omfatter dyrking, men også videre bearbeiding av økologisk bomull. Den inneholder de ovennevnte økologiske og sosiale kriteriene som må oppfylles. GOTS utstedes av uavhengige sertifiseringsselskaper og overvåkes i årlige revisjoner. De involverte foredlingsbedriftene, produsentene og forhandlerne blir inspisert årlig.

Hvorfor bærer ikke mediven cotton GOTS-merket?

mediven cotton1 består av omtrent 27 prosent ekte økologisk bomull. For å kunne bære GOTS-merket på sluttproduktet, må det bestå av minst 70 prosent sertifisert økologisk bomull. Dette er ikke gjennomførbart fordi mediven cotton, som et medisinsk produkt, først og fremst må oppfylle andre krav, for eksempel RAL-standarden for medisinske kompresjonsstrømper: i henhold til denne standarden må kompresjonsgivende materialer som elastan (ca. 22 prosent) og, når det gjelder mediven cotton1, resirkulert polyamid (ca. 51 prosent) brukes.

Er økologisk bomull biologisk nedbrytbart?

Økologisk bomull er 100 prosent biologisk nedbrytbart fra et økologisk synspunkt fordi den er laget av cellulose.

mediven cotton

Hvorfor er økologisk bomull så myk?

Naturfiberen i økologisk bomull er så myk mot huden fordi det ikke brukes kjemikalier i dyrking og produksjon som kan ødelegge bomullsfibrene. Økologisk bomull har lengre fibre - dette påvirker stoffets kvalitet. Det føles jevnere og er samtidig mer holdbart enn vanlig bomull.

Er virkelig økologisk bomull sunnere?

Ja, fordi man i produksjonen av vanlig bomull bruker mange helsefarlige plantevernmidler for å bekjempe skadedyr i avlingen. Skadelige kjemikalier brukes også i bearbeidingen av vanlig bomull. Som et resultat utgjør kjemikaliene som brukes en helserisiko for mennesker, og miljøet lider også.

Hvordan kan jeg være sikker på at det virkelig er økologisk bomull? Finnes det en sertifisering eller et merke?

Vår økologiske bomull oppfyller de nødvendige kriteriene 100 prosent. Dette bekreftes av ulike merker og sertifikater: Med Standard 100 GMO fra OEKO-TEX testes økologisk bomull for genmodifiserte organismer (GMO) ved laboratorietester.

Dette bekrefter at vårt bomullsgarn er av 100 prosent økologisk kvalitet.

Også egnet for allergikere og personer med sensitiv hud

To dermatologiske, medisinske ekspertvurderinger bekrefter egenskapene til mediven cotton: I begge epikutane tester, utført av det uavhengige dermatologiske instituttet Dermatest®, oppstod ingen reaksjoner hos personer med sensitiv eller allergisk hud.

mediven cotton1 presterte overbevisende i begge testene og ble tildelt toppkarakteren "Excellent".

Hvor dyrkes økologisk bomull?

Rundt 50 prosent av økologisk bomull kommer fra India. Andre store vekstområder er Kina og Kirgisistan. I underkant av ti prosent kommer fra Tyrkia.

Hvordan vaskes økologisk bomull?

Plagg laget av økologisk bomull er enkle å ta vare på: de kan vaskes i maskin og er egnet for tørketrommel. En 30 graders vaskesyklus anbefales - håndvask er mest skånsom.

 

Vis merknader:

Tiltenkt formål: mediven cotton
Rundstrikket medisinsk kompresjonsstrømpe til  kompresjon av de nedre ekstremitetene, hovedsakelig til behandling av sykdommer i venesystemet

2 Garn brukt i mediven cotton er GOTS-sertifisert av garnleverandøren.

3 GOTS = Global Organic Textile Standard (www.global-standard.org